wetenschappelijk onderbouwd
Posted on december 11, 2020 by TatsianaHaponava
Wijn levert zonder twijfel gezondheidsvoordelen, onder een belangrijke voorwaarde – het moet matig geconsumeerd worden (1-2 glazen per dag)1. Er bestaat redelijke overeenstemming over het feit dat matige wijnconsumptie gunstige effecten heeft bij: preventie en behandeling van hart- en vaatziektes, diabetes, hypertensie, osteoporose, chronische niet-verdraagbare ziektes, metabool syndroom, sommige vormen van kanker en verlenging van levensduur1, 2, 3, 4. Matig wijngebruik verbetert ook de gemoedstoestand en de kwaliteit van leven voor ouderen door een meer gezelligheid te creëren. Het helpt ook de eetlust te stimuleren5.
Deze gunstige effecten van wijn worden deels toegeschreven aan alcohol maar voornamelijk aan polyfenolische verbindingen2. De invloed van alcohol op de hersenen heb ik in een van mijn andere artikelen beschreven. De polyfenolische verbindingen op hun beurt onderscheiden wijn van andere alcoholische dranken, waardoor wijn extra voordelen biedt voor de gezondheid1, 4, 5. Read More
Posted on november 27, 2020 by TatsianaHaponava
Vrouwen klagen er vaak over dat ze vergeetachtiger zijn tijdens en na de overgang. Dergelijke klachten lijken van de leeftijd onafhankelijk te zijn. Een recente studie heeft onderzocht of de werking van mitochondriën, je energiefabrieken, een bepalende factor daarbij zou kunnen zijn. Read More
Posted on november 20, 2020 by TatsianaHaponava
We weten al lang dat het drinken van alcohol zowel voordelen als nadelen heeft op je gezondheid. De meest genoemde voordelen van matig alcoholgebruik hebben te maken met een verlaagd risico op hart- en vaatziektes en mede daardoor met gezond ouder worden. Daarentegen horen verhoogde risico’s op leveraandoeningen, tumoren van het spijsverteringskanaal en borstkanker tot nadelen bij langdurige zware alcoholconsumptie. Maar hoe zit het eigenlijk met de invloed van alcohol op de gezondheid van je hersenen? Wat zijn factoren waar je rekening mee moet houden? En, het meest interessant – wanneer is het drinken van alcohol goed voor je hersenen? Read More
Posted on november 13, 2020 by TatsianaHaponava
Volgens een recente studie kan de ziekte van Alzheimer worden veroorzaakt door overmatige afbraak van fructose in de hersenen. Dat zou kunnen verklaren waarom ziektes, zoals diabetes en overgewicht, het risico op Alzheimer verhogen. Read More
Posted on november 6, 2020 by TatsianaHaponava
Als je vraagt waarom iemand een alcohol drinkt, is het meest voorkomende antwoord: “voor de gezelligheid, goed gevoel en ontspanning”. En dat klopt. Deze aangename effecten van alcohol zijn te wijten aan de afgifte van endorfines – natuurlijke opioïde “gelukshormonen” in de hersenen. Maar ook aan de veranderingen in de verhoudingen van de neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die signalen door het hele lichaam versturen en daardoor denkprocessen, gedrag en emotie beïnvloeden. Neurotransmitters in de hersenen, die het meest door alcohol worden beïnvloedt, zijn dopamine, serotonine, GABA (gamma-aminoboterzuur) en glutamaat. Read More
Posted on oktober 9, 2020 by TatsianaHaponava
Naast een taaie buitenste schil hebben je hersenen interne afweer, waaronder een krachtig schild dat de bloed-hersenbarrière wordt genoemd. Het beschermt hersencellen tegen giftige en gevaarlijke stoffen, die in de bloedbaan terechtkomen. Als de bloed-hersenbarrière wordt doorbroken, ontstaan er verschillende gezondheidsproblemen, niet alleen in je hersenen, maar ook in het hele lichaam. Read More
Posted on oktober 2, 2020 by TatsianaHaponava
Culinaire kruiden en specerijen worden traditioneel gebruikt als vervanging voor zout, smaakstoffen en conserveringsmiddelen1,2. Ze vormen ook een onbeperkte bron van moleculen die beschikbaar zijn om gezondheid te verbeteren3. Enkele van de gezondheidseffecten zijn antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, die bescherming kunnen bieden o.a. tegen cognitieve achteruitgang 2, 4, 5. Read More
Posted on september 25, 2020 by TatsianaHaponava
Volgens een recente studie, kan één genetische variatie verantwoordelijk zijn voor cognitieve achteruitgang. Dit onafhankelijk van de aanwezige bèta-amyloïd en tau-eiwitafzettingen in de hersenen, de twee belangrijke kenmerken van de ziekte van Alzheimer. Read More
Posted on september 18, 2020 by TatsianaHaponava
Kleurrijke groenten en fruit hebben we te danken aan carotenoïden. Dat zijn de natuurlijk voorkomende pigmenten die door planten worden gesynthetiseerd waardoor groenten en planten hun karakteristieke kleur krijgen. Read More
Posted on september 11, 2020 by TatsianaHaponava
Hoewel nog bij mensen te bevestigen, blijkt anacardinezuur dat in de schil van cashewnoten ruim aanwezig is, een helende werking te hebben op het isolatiemateriaal van de zenuwen, myeline. Read More
Copyright © 2021 · All Rights Reserved · Voeding voor hersenen
Theme: Natural Lite by Organic Themes · RSS Feed