Een recente studie heeft een nieuwe speler gevonden die verantwoordelijk is voor je eetlust. Dat zijn tanycyten, voedingsgevoelige gliacellen in het deel van je hersenen dat zorgt voor je eetlust en je energie.
De studie heeft ontdekt dat tanycyten voedingsstoffen in het hersenvocht kunnen detecteren en zo je hersenen een rechtstreeks signaal kunnen geven over het voedsel dat je hebt gegeten. Dat doen ze door te reageren op de aminozuren in voedsel, via dezelfde receptoren die ook in de smaakpapillen op je tong aanwezig zijn om de (umami)smaak van eiwitten waar te nemen. De hoeveelheid voedingsstoffen in het hersenvocht varieert afhankelijk van hoeveel je hebt gegeten.
Een belangrijke vraag van de studie was of tanycyten de informatie over voedingsstoffen kunnen doorgeven aan de nabijgelegen neuronen die eetlust reguleren, waardoor je een vol gevoel krijgt.
Onderzoekers hadden verwacht dat wanneer tanycyten worden gestimuleerd, je minder zou willen eten. Tot hun verbazing, ontdekten ze dat je eigenlijk meer wilt gaat eten. Dat komt omdat tanycyten bij activering twee verschillende routes kunnen doorlopen die beide betrokken zijn bij je eetlust. Een van de routes heeft te maken met een verhoogde aandrang om te eten, terwijl de andere juist de wens om te eten vermindert.
De belangrijkste bevinding van deze studie is dat tanycyten een actieve rol spelen bij het vergroten van je eetlust. In de toekomst zouden deze belangrijke cellen aan de basis van een nieuwe methode kunnen liggen om je voedselinname onder controle te houden bij bepaalde ziektes, bijvoorbeeld bij eetstoornissen of overgewicht.
Bron: hier