Aspirine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en verdunt ook het bloed. Omdat een lage dosis aspirine bij sommige mensen goed kan zijn voor het hart, hebben eerdere kleinere studies voorgesteld dat het ook positief voor de hersenen kan uitpakken. De basis voor deze aanname is dat aspirine ontstekingen vermindert, kleine stolsels minimaliseert en vernauwing van bloedvaten in de hersenen voorkomt, waardoor aspirine het risico op dementie kan verminderen.

Recente studie

Om deze mogelijk positieve invloed op de hersengezondheid grootschalig te testen, is een studie uitgevoerd, waar 19.114 mensen bij betrokken waren. De meerderheid van de deelnemers was 70 jaar of ouder. Ze hadden geen dementie of hartaandoeningen.

De helft van de deelnemers kreeg dagelijks een lage dosis aspirine van 100 milligram, terwijl de andere helft een dagelijkse placebo kreeg. Ze deden denk- en geheugentests aan het begin van de studie en tijdens vervolgbezoeken in de loop van gemiddeld 4,7 jaar.

Onderzoekers vonden geen verschil tussen degenen die aspirine gebruikten en degenen die een placebo namen in het risico op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen, dementie of mogelijke ziekte van Alzheimer. Er was ook geen verschil in de mate van cognitieve verandering in de tijd.

Conclusie

Op basis van deze resultaten is de conclusie getrokken dat een dagelijkse lage dosis aspirine geen voordeel oplevert bij het voorkomen van dementie of het vertragen van cognitieve achteruitgang.

Hoewel deze conclusie teleurstellend kan zijn, is het mogelijk dat de duur van de studie, iets minder dan vijf jaar, niet lang genoeg was om mogelijke voordelen van aspirine aan te tonen.

Een andere beperking van de studie was dat alleen relatief gezonde deelnemers zijn onderzocht. Het zou kunnen dat mensen met milde klachten over hun hersengezondheid wel baat bij aspirine kunnen hebben. Dit verreist nader onderzoek.

In elk geval geeft dagelijkse inname van een lage dosis aspirine mogelijke risico’s, waaronder een vergrote kans op een hersenbloeding. Daarom is begeleiding door een arts noodzakelijk.

Lees het volledige wetenschappelijke artikel hierover

error: Content is protected !!