Kappertjes worden traditioneel gebruikt als geneesmiddel voor een aantal ziektes in de volksgeneeskunde. Op dit moment worden hun potentiële ontstekingsremmende, antidiabetische, kankerbestrijdende eigenschappen en hun mogelijke voordelen voor de bloedsomloop en spijsvertering, wetenschappelijk onder de loep genomen.

De gezondheidsvoordelen van ingelegde kappertjes zijn te danken aan de bioactieve verbinding quercetine, waar kappertjes de rijkste natuurlijke bron van zijn. Quercetine activeert eiwitten in het lichaam die nodig zijn voor normale werking van onze interne processen zoals het denken, de hartslag, het samentrekken van spieren en het normaal functioneren van de schildklier, alvleesklier en het maagdarmkanaal.

Studie

Een recente studie toonde aan dat quercetine uit 1% kapperextract een belangrijke rol speelt bij het activeren van de KCNQ-kanalen. Dat zijn de instroom- en uitstroomkanalen voor kaliumionen in de cel, die zich in de celmembranen bevinden. Deze kanalen zijn van grote invloed op de gezondheid. Als er iets mis gaat in de werking van die kanalen, kan het verschillende veelvoorkomende ziektes veroorzaken, waaronder diabetes, epilepsie en hartritmestoornissen. Daarom is het fascinerend om invloed te kunnen uitoefenen op de KCNQ kanalen via plantenstoffen.

Hoe werkt quercetine?

Quercetine bindt zich aan een gebied van het KCNQ-kanaal dat nodig is om te reageren op elektrische activiteit in de cel. Op deze manier zorgt quercetine ervoor dat het kanaal wordt geopend wanneer het anders gesloten zou zijn. Dit werkingsmechanisme kan zich uitstrekken tot andere quercetine rijke voedingsmiddelen in onze voeding, zoals rode uien, waterkers, appels, boekweit, boerenkool, veenbessen, maar ook kruiden zoals dille en koriander.

Toepassing

Het vermogen van quercetine om de KCNQ-kanalen in verschillende delen van het lichaam te activeren kan gebruikt worden als nieuwe potentiële moleculaire basis om op een veilige manier met quercetine-rijke voedingsmiddelen en quercetine supplementen een aantal ziektes te behandelen, zoals epilepsie en abnormale hartritmes.

error: Content is protected !!