We weten allemaal dat een vetrijk en suikerrijk dieet – het zogenaamde westerse dieet, ongezond is. Als je er teveel van eet, krijg je niet alleen last van extra kilo’s, maar ook van ziektes, zoals hartziektes, hoge bloeddruk en diabetes. Maar, hoe beïnvloedt het westerse dieet onze hersenen?
Australische onderzoekers hebben onlangs een studie gepubliceerd waarin ze effecten onderzochten van het westerse dieet op onze mentale toestand en hersenfuncties. In deze studie waren 110 jonge gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 17-35 jaar in twee groepen verdeeld.
Eén groep at volgens de westerse dieetstijl, dat hield in geroosterde broodjes, milkshakes, Belgische wafels en fastfoodmaaltijden, die allemaal veel verzadigd vet en toegevoegde suikers bevatten.
De andere groep hield zich aan hun normale gezonde eetgewoonten.
Elke groep werd beoordeeld op eetlust. Daarnaast werden bij twee groepen leer- en geheugentests uitgevoerd.
Resultaten: eetlust
Normaal gesproken, wanneer we smakelijk maar ongezond voedsel zien, herinneren we ons hoe lekker het smaakt en hoe goed we ons voelen als we het eten. Maar, wanneer we voldaan zijn, onderdrukt een deel van de hersenen, de hippocampus, deze herinneringen, waardoor onze wens om te blijven eten minder wordt.
De eerste verrassende ontdekking van de studie was het volgende. De westerse-dieet groep leek de zelfbeheersing over eten te verliezen. Ze bleven snoep en ongezond voedsel eten, zelfs als ze echt genoeg gegeten hadden. En dat is opmerkelijk. Dit wijst erop dat eetlustcontrole over lekker maar ongezond voedsel niet op dezelfde manier werkt als de controle van eetlust over gezond eten. Het verklaart de reden waarom het zo moeilijk is om te stoppen met snoepen, hetgeen overeten bevordert.
Resultaten: leer- en geheugenvaardigheden
Een andere belangrijke bevinding uit de studie was dat mensen die het westerse dieet volgen, meer kans hebben op stoornissen in de hippocampus, een hersengebied dat verantwoordelijk is voor o.a. geheugen. Dit hersengebied wordt beschadigd door de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Om de eerste signalen van deze stoornissen te voelen, hoef je niet lang te wachten. Het duurt slechts een week voordat je het kan merken!
Andere onverwachte conclusie
Omdat de veranderingen in leren- en geheugenvaardigheden een sterke relatie met eetlustcontrole hadden, concludeert de studie dat de hippocampus niet alleen verantwoordelijk is voor ons geheugen, maar hoogstwaarschijnlijk ook een rol speelt bij de controle op eetlust.
Samenvattend
Wil je lang gezonde hersenen behouden, eet dan geen voedsel dat rijk is aan verzadigd vet en suiker!
Lees het volledige wetenschappelijke artikel hierover: