Een kleinschalige peer reviewed studie heeft voor het eerst aangetoond dat hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) in staat is om de werking van de hersenen van oudere volwassenen aanzienlijk te verbeteren. Op deze manier kan het ongewenste gevolg van hersenveroudering worden verholpen.

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT)

HBOT heeft zichzelf in het verleden bewezen als een effectieve manier om hersenletsel als gevolg van aanhoudend gebrek aan zuurstoftoevoer, te verbeteren. Tijdens HBOT ademt de pati├źnt pure zuurstof in. Dat gebeurt in een kamer met overdruk waarin de luchtdruk is verhoogd met een factor 2 ten opzichte van normaal. Dit proces verhoogt de zuurstofoplosbaarheid in het bloed dat door het lichaam stroomt. De toegevoegde zuurstof stimuleert de afgifte van groeifactoren en stamcellen, die genezing bevorderen.

Studie

De recente kleinschalige studie heeft ontdekt dat HBOT niet alleen gebruikt kan worden voor de behandeling van hersenletsel, maar ook om hersenveroudering te voorkomen. 63 gezonde volwassenen boven de 64 jaar hebben 3 maanden lang aan het experiment deelgenomen.

De onderzoekers hebben aangetoond dat de gecombineerde werking van het leveren van een hoog zuurstofgehalte en luchtdruk de werking van de hersenen significant verbetert. In deze studie waren de belangrijkste verbeteringen na gebruik van HBOT: aandacht, informatieverwerkingssnelheid en uitvoerende functie, naast een betere globale cognitieve functie. Dit zijn functies, die allemaal met het ouder worden verslechteren. Bovendien was er een sterke samenhang tussen cognitieve veranderingen en een verbeterde bloedstroom in de specifieke hersenlocaties.

Hoe werkt het?

De gecombineerde werking van zuurstof en druk richt zich op zowel zuurstof- als drukgevoelige genen. Op deze manier leidt het tot een significante verbetering van de zuurstofvoorziening van weefsels met een herstelde en verbeterde weefselstofwisseling tot gevolg.

Bovendien veroorzaken de zuurstof- en drukgevoelige gerichte genen een snelle vermenigvuldiging van stamcellen, verminderen ze ontstekingen, bevorderen ze de aanmaak van nieuwe bloedvaten en stimuleren ze weefselherstelmechanismen. Daardoor krijgen de hersenen een veel betere bloeddoorstroming en gaan ze beter werken.

Wat betekent het voor ons?

De resultaten van deze studie kunnen een basis vormen voor een veilige en effectieve manier om het verouderingsproces van onze hersenen tegen te gaan en de gevolgen ervan op zijn minst te verminderen.

Het zou kunnen dat een vergelijkbaar gunstig effect van HBOT kan worden gebruikt voor andere organen van het verouderende lichaam. Dit wordt verder onderzocht.

error: Content is protected !!