Een eetpatroon rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten kan de symptomen van de ziekte van Alzheimer voorkomen of zelfs omkeren. Uit een recente studie bleek dat een bepaald voedingspatroon samen met het innemen van een combinatie van bepaalde antioxidanten in hoge doseringen beter helpt om de slopende ziekte te voorkomen dan welke andere huidige behandeling dan ook.
Achtergrond informatie
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen en wordt gekenmerkt door cognitieve en mentale achteruitgang. Na hartaandoeningen en kanker is het de derde belangrijkste doodsoorzaak bij de vergrijzing wereldwijd. Een van de meest belangrijke onderliggende oorzaken van deze ziekte is oxidatieve stress als gevolg van te veel aanwezige vrije radicalen. De vorming van vrije radicalen wordt aanzienlijk versneld in een verzuurd lichaam, wanneer het zuur-base evenwicht uit balans is en de zuurgraad van het bloed te laag is (pH<7,35). Antioxidanten maken de werking van vrije radicalen onschadelijk.
Studie
Het doel van de studie was om te achterhalen welk voedingspatroon en welke antioxidanten het meest effectief zijn om neuronen te beschermen bij de ziekte van Alzheimer.
De onderzoekers hebben ontdekt dat een voedingsrijk, koolhydraatarm dieet en gelijktijdige inname van een combinatiecocktail met bepaalde antioxidanten de grootste invloed hebben op de ziekte.
Een voedingsrijk koolhydraatarm dieet hielp bij het stabiliseren van de zuurgraad-waarden in het lichaam.
De combinatie van bepaalde antioxidanten (complexe fenolische carotenoïden zoals astaxanthine, evenals antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E) in hoge, gepersonaliseerde doseringen waren het meest effectief bij het opruimen van vrije radicalen. Het innemen van een enkele antioxidant had niet hetzelfde effect als een bepaalde combinatie in strijd tegen oxidatieve stress.
Conclusie
Net als andere neurodegeneratieve ziektes, wordt de ziekte van Alzheimer door verschillende factoren veroorzaakt. Daarom is het zo belangrijk om een allesomvattende en gepersonaliseerde benadering te gebruikten bij de behandeling van deze ziekte. Het bepalen en aanvullen van de individuele voedingsbehoefte evenals leefstijlaanpassingen kunnen een groot verschil uitmaken, niet alleen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer maar ook tegen andere chronische ziektes.