Wat kan gezonder zijn dan plantaardige oliën, zou je denken. Maar, niet alle plantaardige oliën zijn even gezond. Dat heeft te maken met het soort vetzuur dat zij bevatten.

Bijvoorbeeld olijfolie, hazelnootolie en avocado-olie zijn goed voor je gezondheid omdat ze merendeels uit enkelvoudig oliezuur bestaan en daardoor neutraal zijn. Aan de andere kant, brengt het eten van gefrituurd en verwerkt voedsel, waar veel zonnebloemolie in zit, je gezondheid in gevaar. Zonnebloemolie, maar ook maïs(kiem)olie en druivenpitolie bevatten meervoudig linolzuur dat in grote hoeveelheden ontstekingen veroorzaakt. Daarom kan het eten van veel gefrituurde en verwerkte producten zorgen voor chronische ontstekingen, hoofdpijn en misschien zelfs andere hersengerelateerde gezondheidsproblemen.

Uit dierstudies blijkt dat te veel linolzuur ontstekingen bevordert in de hersenen en problemen veroorzaakt met coördinatie door schade aan de kleine hersenen.

Bij mensen met migraine helpt minder linolzuur in combinatie met meer omega-3 vetzuren EPA en DHA (uit vette vis bijvoorbeeld) de frequentie van hoofdpijn te verlagen. Bovendien, bij kinderen is er een relatie gevonden tussen te veel linolzuur en afwijkingen tijdens de ontwikkeling van de hersenen.

Hier ligt de nadruk op een te veel aan linolzuur. Want je lichaam heeft linolzuur nodig voor basisfuncties zoals bloedstolling en spierbeweging. Dit soort vetzuur kan je lichaam niet zelf aanmaken. Daarom is voedsel de enige manier om linolzuur naar binnen te krijgen om gezond te blijven. De vraag is, wat is genoeg en wat is te veel?

Er wordt nu gewerkt aan methoden om de behoefte aan linolzuur van het lichaam te bepalen. Een van de manieren is om te meten hoeveel linolzuur door de lever in je bloed wordt uitgescheiden in verhouding tot de hoeveelheid linolzuur die het hart en de hersenen nodig hebben. Dit is lastig omdat de behoefte van je organen aan linolzuur, maar ook aan andere voedingsstoffen, verandert. Dat is afhankelijk van je leeftijd, je gezondheid en je genen.

Ondertussen is het advies om olie te gebruiken die relatief weinig linolzuur bevat, zoals (extra virgin) olijfolie, avocado-olie, hazelnootolie, lijnzaadolie en kokosolie.

Bron: hier

error: Content is protected !!